SDE

Фільм "Смурфики" - дискусія

№1 (140), січень 2012 _ Спільнота "Ноїв Ковчег"
Друк E-mail
Фільм "Смурфики"
Ніхто ніколи і не здогадувався, що зовсім недалеко від нашого світу, майже поруч, у чарівній країні мешкають дивні створіннячка – гномики із чудернацькою назвою – смурфики. Ці блакитного кольору чоловічки якраз готувалися до свого величного торжества – свята Голубого Місяця (точнісінько так, як це робимо ми перед Різдвом Христовим), коли зненацька на них напав злий  чарівник – Гаргамель. Втікаючи від нього, маленькі друзі на чолі з Папою Смурфом через магічний портал потрапляють у сучасний Нью-Йорк, а саме – у його Центральний Парк. Вслід за ними у ХХІ століття вирушає маг-лиходій Гаргамель і його котяра Азраель. Тут, оселившись в квартирі молодого подружжя Патріка та Грейс, блакитні гномики роблять все, щоб, перемігши впертого ворога, якось повернутись назад – у затишну країну «смурфового» світу.

 

ДИСКУСІЯ

О. Тарас Р.:

Повинен зізнатися, що цей фільм-мультик я дивлюсь уже вдруге. Однак після першого перегляду мені ще не прийшла відповідь на запитання – яке послання тут «закорковане» для молодих людей нашого часу. На перший погляд все виглядало так, що ця стрічка – просто легка сімейна комедія і не більше. Сьогодні ж, переглянувши «Смурфики» з вами ще раз, зрозумів одне – перед нами справжнісінький богословський кінотрактат. А що думаєте ви? 

Оленка В.:

Фільм «Смурфики» можна назвати богословським уже тому, що він наповнений епізодами відвічної боротьби між добром і злом. Велике щастя споглядати перемогу світла над темрявою. Аж хочеться заспівати уривочок з різдвяного гімну: «Задумуйте задуми, та вони не вдадуться, бо з нами Бог!».

Сніжана К.:

Звичайно, євангельські відблиски тут простежуються таки частенько. Для мене ж дуже яскравим і повчальним моментом є самопожертва Папи Смурфа, який заради друзів, їхнього спасіння був готовий віддати своє життя!

Уляна К.:

Як на мене, то найбільшим християнським змістом були наповнені ті фрагменти фільму, де велику увагу інші смурфи приділяють винуватцю своїх невдач – Роззяві. Йому дуже швидко вибачають і дають шанс виправити ситуацію. Тут варто пригадати величні слова апостола Павла, який сказав: «І як страждає один член, страждають усі з ним члени; і як один член у славі, радіють з ним усі члени» (І Кор. 12, 26). 

Надія Г.: 

Хтось ім’я цього гномика-невдахи перекладає, як Роззява, а хтось як Розтяпа. Гадаю, що другий варіант є все таки правильнішим, аніж перший. Чому? А тому, що слово «роззява» криє у собі лише рису якоїсь неуважності, незібраності. Натомість, іменник «розтяпа» несе якусь більшу ознаку духовної руїни – характер розтріпаності, відсутності «ціломудрія» (мудрості у цілості).

О. Тарас Р.:

Коли поглянеш на внутрішній і зовнішній устрій селища маленьких смурфиків, починаєш розуміти, що це – образ ідеального суспільства, якого у світі цьому просто не знайти. Коли навколо бачиш пожирання людьми одне одних з принципами «кожен сам по собі», то тут можна спостерігати щось зовсім протилежне – вони живуть, керуючись євангельським ідеалом, де «кожен сам за іншого». Їхні смиренні однострої, абсолютний послух Папі, повторення однієї і тієї ж пісні (яка, немов молитва, так дратує всіх світських) наштовхує на думку, що це – також ікона монашої спільноти, яка крокує ввись, прагнучи обожнення. Зі сторони виглядає так, що єдиним ненависником цих чоловічків є Гаргамель. Насправді ж він є лише недолугим виконавцем волі прихованого ворога – диявола (якого уособлює кіт Азраель). Таких як цей маг в історії переслідування християнства було чимало (Нерон, Сталін, Гітлер). Простежується і план цього ворога – вдарити по пастирю (Папі), щоб вівці (гномики) розбіглися хто-куди. Отож, вглядаючись у стрічку «Смурфики», можна винести для себе дуже багато цінних скарбів і навіть більше – втілити у християнську реальність те, що здається для сильних світу цього просто банальною утопією...

banner

Про часопис
"З любов’ю у світ" – єпархіальний молодіжний часопис – заснований у грудні 1999 року Божого. Часопис є щомісячним виданням, тираж якого складає 7000 примірників. За час існування часопису його редакторами були: о. Василь ПОТОЧНЯК та о. Василь ГОЙ. «З любов’ю у світ» - це часопис, який твориться молоддю для молоді. Автори часопису у своїх матеріалах розкривають теми духовного життя, стосунків у родині та виховання дітей. Історична рубрика знайомить читача з глибинами життя нашого народу. Щомісяця до редакції надходять питання на різноманітні теми. Ґрунтовні відповіді на ці запитання читачі дізнаються у черговому номері часопису.

Редактор:
о. Олег КЕКОШ

Адреса:
вул. Шевченка, 29/1
м. Дрогобич, Львівська обл.
82100 Україна

Тел.: +380324450110
Ел. пошта:
lubysvit@sde.org.ua

^ Догори